jueves, 25 de julio de 2013

Círcul Cívic es reunix en el director general del Valéncia CF per a propondre la descatalanisació del club

Representants de Círcul Cívic s´han reunit el dimecres 24 de juliol en el director general del Valéncia CF, Luis Cervera, per a presentar-li un informe en el qual s´explica a l´actual direcció del club la forma en la que el catalanisme ha penetrat en l´entitat de Mestalla, i es sugerixen mides de correcció i atres propostes per a que el Valéncia CF torne a la senda de la representació del sentir majoritari de la societat valenciana i de la masa social del club, desconectada plenament del català normatiu de l´AVL utilisat en la web oficial, els perfils socials, la revista Amunt o la rotulació de Mestalla, i que els valencians no reconeguem com a llengua pròpia.

Círcul Cívic Valencià ha oferit al Valéncia CF en este sentit l´assesorament necessari en matèria llingüística per a corregir esta situació, i ha propost al club, entre atres mides, que desenrolle una obra cultural en clau valenciana i valencianista, convertint-se en un agent actiu del valencianisme, i que contemple la possibilitat de denominar al nou estadi com a "Regne de Valéncia / Reino de Valencia".



domingo, 21 de julio de 2013

Varies entitats valencianes presenten un escrit a Artur Mas demanant-li respecte

L´escrit fon redactat a primers de juliol, al qual totes les entitats cíviques i culturals valencianistes que el firmen s´han anat adherint. Fon presentat en el Registre d´Entrada de Presidència de la Generalidad de Cataluña el dimecres 17 de juliol, per part d´un representant de Plataforma Valencianista, entitat promotora d´esta iniciativa. Vos transcribim aci el text de l´escrit:




Les entitats culturals i cíviques PLATAFORMA VALENCIANISTA (PLV), CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ (CCV), PATRONAT DE LA REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA, GRUP CULTURAL ILICITÀ (GCI), COLECTIU JOVENIL D´ACCIÓ VALENCIANISTA (CJAV), JUNTS FRONT A L´AVL, REGNE DE VALÉNCIA GAIS I LESBIANES, SOFTWARE VALENCIÀ, INSTITUT D´ESTUDIS VALENCIANS I RENAIXENÇA VALENCIANISTA presentem este document-manifest al Sr. Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya, en l´única finalitat de demanar respecte a les senyes d´identitat del poble valencià i molt especialment al nostre idioma, el valencià.



Li fem arribar esta petició precíssament a vosté, com a representant del poble català, per a que el faça complir i respectar. Perque els valencians, des de fa més de tres dècades, venim aguantant la falta de respecte cap a la nostra cultura i senyes identitàries, tant per part del Govern de la Generalitat de Catalunya com de la mateixa TV pública catalana TV3. Nomenar-nos “País Valencià” o simplement traure el mapa dels inexistents “Països Catalans” en la secció de l´orage, fomentarà sobretot que hi haja més anticatalanisme en Valéncia, desafavorint d´esta forma la relació entre abdos comunitats autònomes. I seran culpables vostés per permetre esta situació.

I que dir de la nostra milenària llengua valenciana, llengua provinent del baix llatí, llengua romanç, en influències mossàraps indiscutibles i reconeguda en l´Art. 6 del nostre Estatut d´Autonomia, per lo tant també en la Constitució Espanyola. Puix exigim respecte a la seua identitat independent. Respecte als millons de valencians que la parlem, entenem i escrivim en ella. El valencià NO és un dialecte del català, i ni molt menys és català directament.

Perque, per molt que fora cert que els reconquistadors dugueren ací el català (que no és veritat) i fora cert que hi hagué una suplantació llingüística per complet en tot el Regne de Valéncia (que tampoc és veritat), el poble valencià decidí nomenar com a LLENGUA VALENCIANA ad eixa llengua quasi un sigle abans que els catalans nomenaren LLENGUA CATALANA a la seua.

Llavors, ¿quin poble tingué abans consciència idiomàtica pròpia? Si la llengua que supostament es diu que s´impongué ací (que és impossible que fora el català, ya que Catalunya no existia com a tal en eixa època i sí la Casa Comtal de Barcelona), el nostre poble, conscient de la seua independència i identitat, decidí nomenar-la valencià… ¿Per qué no es pot respectar esta decisió? ¿Per qué no es pot respectar als escritors valencians del Sigle d´Or tan ilustres com Ausias March, Joanot Martorell, Joan Esteve, Sor Isabel de Villena, Joan Roig, Lluïs Vives, Roiç de Corella, Jordi de Sant Jordi… que afirmaven rotundament que escrivien les seues obres en “llengua materna valenciana”?

En definitiva, ¿Quina de les dos llengües fon reconeguda abans com a idioma? La resposta és clara i indiscutible, i eixa és la nostra, la valenciana. En tanta importància que el Sigle XV passà a ser el Sigle d´Or de les lletres valencianes.

Una volta feta esta exposició de l´opinió de les nostres entitats, li presentem esta sèrie de punts els quals volem que faça complir i respectar, tant vosté com a President de la Generalitat de Catalunya, com tots els membres del seu Govern, partit polític i mijos de comunicació públics:

1- Respecte a les senyes d´identitat del poble valencià.

2- Especial i profunt respecte cap a la llengua valenciana i reconeiximent del ranc d´idioma que posseïx com a llengua cooficial en Espanya.

3- Exigència tant a vostés com a TV3 per a que deixen de nomenar-nos com a “País Valencià” i deixen de traure el mapa de l´orage en els inexistents “Països Catalans”.

4- La supressió en les seues webs institucionals de qualsevol referència a ítems, circunstàncies, parages, expressions culturals o poblacions valencianes com a perteneixents a Catalunya o als “Països Catalans”.

5- Fi de les subvencions per part del seu govern a entitats establides en el nostre territori, com Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana i a persones com Eliseu Climent, que insulten i menyspreuen la nostra cultura constantment i fan de germe difusor pretenent eliminar d´esta forma la nostra llengua i cultura valencianes.

6- Realisació de polítiques favoridores dels interessos econòmics d´abdos comunitats que sí nos són comunes, com el Corredor Mediterràneu, la finalisació de l´Autovia A-7, la gratuïtat de l´Autopista AP-7…etc.

I recorde Sr. Artur Mas, que qui respecta, és sempre respectat.

VERSIÓ EN CASTELLÀ:

"Las entidades culturales y cívicas PLATAFORMA VALENCIANISTA (PLV), CÍRCULO CÍVICO VALENCIANO (CCV), PATRONATO DE LA REAL ACADEMIA DE CULTURA VALENCIANA, GRUP CULTURAL ILICITÀ (GCI), COLECTIU JOVENIL D´ACCIÓ VALENCIANISTA (CJAV), JUNTS FRONT A L´AVL, REGNE DE VALÉNCIA GAIS I LESBIANES, SOFTWARE VALENCIÀ, INSTITUT D´ESTUDIS VALENCIANS Y RENAIXENÇA VALENCIANISTA presentamos este documento-manifiesto al Sr. Artur Mas, Presidente de la Generalitat de Catalunya, con el único fin de pedir respeto a las señas de identidad del pueblo valenciano, y muy especialmente a nuestro idioma, el valenciano.

Le hacemos llegar esta petición precisamente a usted, como representante del pueblo catalán, para que lo haga cumplir y respetar. Porque los valencianos, desde hace más de tres décadas venimos soportando la falta de respeto hacia nuestra cultura y señas identitarias, tanto del Gobierno de la Generalitat de Catalunya como de la misma TV pública catalana TV3. Llamarnos “País Valencià” o simplemente sacar el mapa de los inexistentes “Países Catalanes” en la sección del tiempo, fomentará sobretodo el anticatalanismo en Valencia, haciendo un flaco favor a la relación entre ambas comunidades. Y serán culpables ustedes por permitirlo.

Y qué decir de nuestra milenaria lengua valenciana, lengua proveniente del bajo latín, lengua romance, con influencias mozárabes indiscutibles y reconocida en el Art. 6 de nuestro Estatuto de Autonomía, por tanto también en la Constitución Española. Pues exigimos respeto a su identidad independiente. Respeto a los millones de valencianos que la hablamos, entendemos y escribimos. El valenciano NO es un dialecto del catalán, y ni mucho menos es catalán directamente.

Porque, por mucho que fuera cierto que los reconquistadores trajeran aquí el catalán (que no es verdad) y fuera cierto que hubo una suplantación lingüística en todo el Reino de Valencia (que tampoco es verdad), el pueblo valenciano decidió nombrar como LENGUA VALENCIANA a esa lengua casi un siglo antes que los catalanes nombraran LENGUA CATALANA a la suya.

Entonces, ¿qué pueblo tuvo antes consciencia idiomática propia? Si la lengua que supuestamente se dice que se impuso aquí (que es imposible que fuera catalán, ya que Cataluña no existía en esa época y sí la Casa Condal de Barcelona), nuestro pueblo consciente de su independencia e identidad decidió llamarla valenciano… ¿Por qué no se puede respetar esta decisión? ¿Por qué no se puede respetar a los escritores valencianos del Siglo de Oro tan ilustres como Ausias March, Joanot Martorell, Joan Esteve, Sor Isabel de Villena, Joan Roig, Lluïs Vives, Roiç de Corella, Jordi de Sant Jordi… que afirmaban rotundamente que escribian sus obras en “llengua materna valenciana”?

Por tanto, ¿Cuál de las dos lenguas fue reconocida antes como idioma? La respuesta es clara e indiscutible, y esa es la nuestra, la valenciana. Con tanta importancia que el Siglo XV fue el Siglo de Oro de las letras valencianas.

Una vez hecha esta exposición de la opinión de nuestras entidades, presentamos esta serie de puntos que queremos que haga cumplir y respetar, tanto usted como Presidente de la Generalitat de Catalunya, como a todos los miembros de su Gobierno, partido político y medios de comunicación públicos:

1- Respeto a las señas de identidad del pueblo valenciano.

2- Especial y profundo respeto hacia la lengua valenciana y reconocimiento del rango de idioma que posee como lengua cooficial en España.

3- Exigencia tanto a ustedes como a TV3 para que dejen de nombrarnos como “País Valencià” o dejen de sacar el mapa del tiempo con los inexistentes “Países Catalanes”.

4- La supresión en sus webs institucionales de cualquier referencia a ítems, circunstancias, parajes, expresiones culturales o poblaciones valencianas como pertenecientes a Cataluña o a los “Países Catalanes”.

5- Fin de las subvenciones por parte de su gobierno a entidades establecidas en nuestro territorio, como Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana, y a personas como Eliseu Climent, que insultan y menosprecian nuestra cultura constantemente y hacen de germen difusor pretendiendo eliminar con ello nuestra lengua y cultura valencianas.

6- Realización de políticas favorecedoras de los intereses económicos de ambas comunidades que sí nos son comunes, como el Corredor Mediterráneo, la finalización de la Autovía A-7, la gratuidad de la Autopista AP-7…etc.

Y recuerde Sr. Artur Mas, que quien respeta, es siempre respetado.

lunes, 15 de julio de 2013

Círculo Cívico pide explicaciones a Catalá por la asistencia del director general de Universidades a un acto catalanista

Las universidades de la «Xarxa Vives», asociación de inspiración catalanista que reúne a 21 centros de España, Andorra, Francia e Italia, se reunieron el viernes 12 de julio en el campus de la Universidad de Alicante (UA) –cuyo rector, Manuel Palomar, asumía la presidencia de la citada red– para celebrar el fin de curso. Una reunión en la que sorprendió la presencia de un representante del Consell, habida cuenta de las divergencias que mantienen la Generalitat y la «Xarxa Vives» respecto a las señas de identidad de la región.
A pesar de ello, el director general de Universidades de la Generalitat, José Miguel Saval, acudió al encuentro que se celebró ayer en el Museo de la Universidad de Alicante (MUA). En la reunión estuvieron presentes también el presidente de la Academia Valenciana de la Lengua (AVL), Ramón Ferrer, y el presidente de la Sección Filológica del Institut d’Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí.
La presencia del director general de Universidades de la Generalitat en el acto de la «Xarxa Vives» resultó más sorprendente si cabe visto el resultado de la reunión: al final de la misma, los rectores de las 14 universidades (del total de 21) participantes emitieron un comunicado en el que se autodefinen como «universidades de los territorios de habla catalana».

«No es momento»

Tras el encuentro, el director general de Universidades tuvo que escuchar, además, cómo el nuevo presidente de la Xarxa Vives se posicionaba contra la aspiración del Consell de que se revise la definición de valenciano –la propuesta popular pide que «se reconozca al valenciano su categoría de lengua o idioma propio de los valencianos, que se habla en la mayor parte de la Comunidad»–. Palomar señaló al término de la reunión que la red Vives «está analizándola», pero apuntó que los rectores consideran «que no es el momento oportuno para llevarla a cabo».
El director general de Universidades, José Miguel Saval.
Fuente: http://www.abc.es/comunidad-valencia/20130713/abcp-director-general-universidades-acude-20130713.html#.UeKOU7hEEAk.twitter
Desde Círculo Cívico Valenciano, exigimos a la consellera de educación y cultura, María José Catalá, que explique la presencia del director general de universidades, José Miguel Saval, en un acto de índole catalanista de la "Xarxa Vives", en el que las universidades participantes (las 5 universidades públicas valencianas forman parte de esta red) contravienen el Estatuto de Autonomía, ponen en tela de juicio nuestras señas de identidad, y ningunean la voluntad mayoritaria de la sociedad valenciana.
Fíjese bien, señora consellera, quién hace utilización de la lengua y la identidad de los valencianos como herramienta de confrontación, y deje de una vez de mirar hacia otro lado y evadir el problema que el catalanismo lleva más de tres décadas provocando en la sociedad valenciana.
Desde Círculo Cívico Valenciano empezamos a estar hartos de que ignore nuestras peticiones, tomando siempre partido por las propuestas y presiones de las entidades filocatalanistas, cuyo nivel de representatividad de la sociedad valenciana es más bien escaso y residual.

sábado, 13 de julio de 2013

Círcul Cívic denuncia al Ministeri d´Industria les emissions illegals de Catalunya Ràdio en la Comunitat Valenciana

La Direcció General de Participació Ciutadana, dependent de Vicepresidència de la Generalitat, mos comunicà fa unes semanes que les competències en matèria d´espai radioelèctric corresponien al Ministeri d´Industria del Govern d´Espanya.

Tenim constància de que la denuncia que presentàrem ha segut oficialment comunicada a Industria també per dita Direcció General, i que les investigacions i petició d´informes al respecte ya s´estàn produïnt. No obstant, Círcul Cívic, de forma directa, ha presentat davant la Jefatura Provincial de Telecomunicaciones y Sociedad de la Información de Valencia, dependent d´Industria, la petició de reconeixement de l´infracció per part d´Acció Cultural del País Valencià, i l´aplicació del règim sancionador a tal efecte: el precintament dels equips repetidors i l´imposició de la sanció administrativa establida a l´entitat catalanista ACPV.






Noticia de la denuncia apareguda en Las Provincias:



viernes, 5 de julio de 2013

Català acepta la proposta de l´AVL de fer una comisió "juan palomo", sense entitats valencianistes


Des de Círcul Cívic volem manifestar que:

1. Eixa comisió que propon l´AVL a conselleria és un intent desesperat del sr. Ferrer per tancar una polèmica que ell mateix i la seua entitat catalanista han obert sense medir les conseqüències: l´alt nivell d´irritació i calfament d´ànims de les entitats cíviques i culturals valencianistes.

2. La comisió, tal i com la plantejen AVL i conselleria, té cap valor de cara a la societat valenciana, tal i com pretenen fer creure a l´opinió pública. Sabem ya les seues conclusions a las que van a arribar: la suposta "millora" de la definició de valencià que volen plantejar a la RAE va a anar alliniada en el dictamen de l´AVL, que reduïx el valencià a la categoria de varietat dialectal del català, negant la seua independència i singularitat com a llengua pròpia dels valencians.

3. És de rebut exigir a la sra. Català i al sr. Ferrer la presència i intervenció vinculant de representants de les entitats cíviques i culturals valencianistes en eixa comisió, en termens de justa representativitat, si volen dotar de llegitimitat les conclusions de la mateixa. 

4. En cas de no contar en les entitats valencianistes, la comisió serà un nou eixercici de nepotisme catalaniste, un illegitim tancament en fals d´una part del conflicte sociocultural i polític que patix el poble valencià.

En este sentit, representants de Círcul Cívic es personaren ahir en la Conselleria de Cultura, Educació i Deport per a lliurar a María José Català el següent escrit: 

EXPOSICIÓN:

Desde Círculo Cívico Valenciano queremos manifestarle nuestro desacuerdo e indignación con el apoyo moral que está usted prestando a la Acadèmia Valenciana de la Llengua, a través de unas recientes declaraciones realizadas a los medios de comunicación en las que “la lengua de los valencianos no debe ser objeto de confrontación”.

¿Le parece a usted, señora consellera, que no es fomentar la confrontación el cierre en falso que se produjo con la creación de dicho ente, y la clara apuesta por las posiciones ideológicas propugnadas por el nacionalismo catalán que se hizo al conformar la composición del cuadro “académico” del ente y del posterior dictamen que éstos realizaron, tomando el mismo por dogma de fe y dejando de lado los preceptos expuestos en la Ley de Creación de la Academia, donde figura claramente en su artículo 7, apartado d “velar por el uso normal del valenciano, y defender su denominación y entidad”?

El debate está en la calle. Siempre lo ha estado, a pesar del empecinamiento de ciertos sectores en afirmar falsamente que “ese debate está cerrado”. Lejos de estar cerrado, es una patata caliente que su partido político debe gestionar, con premura, sensibilidad, capacidad de escucha al valencianismo social, cívico, cultural y político, abiertamente discrepante con la unilateralidad catalanista que hasta ahora se ha mostrado por parte de la AVL, de los sectores de la izquierda fusteriana, y, para desgracia de la inmensa mayoría de valencianos, del gobierno que ejerce el Partido Popular de la Comunitat Valenciana desde hace 18 años.

Crear una comisión ad hoc para consensuar “a la búlgara” la definición que la RAE debe recoger en su diccionario no es el camino. Consideramos que es un ejercicio de escaparatismo baldío: sabemos de antemano lo que va a dictaminar dicha comisión. Y usted también lo sabe.

SOLICITAMOS Y EXIGIMOS:

  1. Que se retracte en su apoyo a la declaración institucional que realizó la AVL el pasado lunes 2 de julio de 2013 en Les Corts, y se alinee con la voluntad mayoritaria de la sociedad valenciana y con la propuesta del Grupo Parlamentario Popular para modificar la definición de “valenciano” de la RAE no en base a criterios de la AVL, ente político a extinguir.


  1. Que, en caso de convocarse esa comisión que usted ha preacordado con el sr. Ferrer, presidente de la AVL, se convoque a la misma, en justa y correcta proporción, a los representantes de las entidades cívicas y culturales valencianistas, de modo que éstos puedan representar la voz e intereses de la sociedad valenciana y del entorno cultural defensor de la identidad valenciana, y no se produzca en ella un cierre en falso que signifique un nuevo agravio para el idioma valenciano.

jueves, 4 de julio de 2013

Fernando Chiva a Ramón Ferrer: "La definición de valenciano no puede ser fruto de una comisión política a la búlgara"

Fernando Chiva és president de Círcul Cívic Valencià

¿A qué juega el sr. Ferrer, presidente de la AVL? No contento con la declaración institucional de la entidad que preside, en la que se afirma sin dobleces que los valencianos compartimos lengua con Cataluña, Baleares, Andorra y el Aragón oriental, lo que ha acarreado el malestar e indignación del valencianismo, ahora se descuelga con la propuesta desesperada de crear una comisión para negociar la definición de "valenciano" que la RAE debe ofrecer.



Sr. Ferrer: en primer lugar, la definición de "valenciano" no puede ser producto de la negociación política de una comisión creada ad hoc por la academia que usted preside y la consellería de cultura que dirige María José Catalá, cuyas recientes declaraciones sobre la polémica generada por su declaración institucional dejan muy clara su opinión al respecto. 


En segundo lugar, la definición de "valenciano" no puede estar jamás alineada con lo que predica el dictamen del ente político que usted preside, ni con su reciente declaración institucional.

Y para terminar: en todo caso, y de formarse dicha innecesaria comisión, ¿no les parece al sr. Ferrer y a la sra. Catalá que las entidades cívicas y culturales valencianistas tenemos algo que decir al respecto, y todo el derecho a participar en dicha comisión? ¿O se va a decidir una vez más "a la búlgara", como cuando se creó la AVL, sobre la denominación, contenido, origen y entidad del idioma de los valencianos, siempre bajo los auspicios de los dictados del catalanismo?


Creo hablar en nombre de todos los representantes de entidades cívicas y culturales valencianistas si les hago saber que esperamos su llamada para participar en ese "acuerdo que contente a todos los valencianos". Tengan por seguro que, llegado el caso, nosotros sí representaremos la voluntad mayoritaria del pueblo valenciano, sin hipotecas políticas ni servidumbres ajenas.

Publicat en Las Provincias el 7 de juliol de 2013: http://www.lasprovincias.es/prensa/20130707/opinion/cartas/sobre-polemica-definicion-valenciano-20130707.html

Ricardo Alós a Ramón Ferrer: "El valencià no és lo que l´AVL diga, sino lo que és"

Ricardo Alós és vicepresident de Círcul Cívic Valencià

Permeta'm en primer lloc posar-nos en situació per a que qui nos lligga puga fer-se una idea del motiu de la present carta.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) fon creada en 1915. Entre atres activitats de tipo cultural es dedica, des de ben antic, a normativisar la llengua que parlem els valencians, sent acceptada dins de l'Institut d'Espanya com acadèmia associada.

En 1932 apareixen unes bases ortogràfiques, basades en la normativa ortogràfica catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) en la pretensió d'unificar, baix una única norma, l'ortografia del català i del valencià. Estes bases a penes tingueren repercussió en terres valencianes i l'anarquia ortogràfica seguí regnant en el nostre idioma.

Per este motiu i davant la manca d'un model ortogràfic oficial que normativisara la llengua valenciana, en 1981 la RACV dictaminà unes normes -conegudes per les normes del Puig- les quals foren avalades per numerosos intelectuals i entitats culturals valencianes tal i com recull l'acta notarial que es feu per tal motiu. Estes normes tingueren també el seu reconeiximent oficial en publicar-se en elles l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982 i foren usades per la Conselleria de Cultura per a l'ensenyança del valencià.

Hem de fer notar que vosté és acadèmic de número, medalla número dos, d'esta institució des de 1984.

Al setembre de 1998, dèsset anys despuix de l'acceptació de les Normes del Puig, la Generalitat Valenciana emet una llei per a la creació d'una nova acadèmia, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) encara que no es va constituir fins els últims dies de juliol de 2001. La dita acadèmia fon declarada en la reforma de l'Estatut d'Autonomia del 2006, com l'únic organisme competent per a regular nostre idioma, el valencià. Totes les institucions de la Generalitat, el conjunt de les administracions públiques, el sistema educatiu, aixina com també els mijos de comunicació, entitats, organismes de titularitat pública o que conten en finançació pública, estan obligats a seguir els dictats de l'AVL

Aplegats a este punt, yo em pregunte si un organisme, que està adscrit a Presidència pero conta en autonomia pròpia, puga dictar normes les quals han de seguir-se des de el propi govern, passant per la Conselleria d'Educació, sanitat, justícia, partits polítics, etc. fins a qualsevol entitat d'ajuda social que siga depenent de l'ajuntament del poble més chicotet de la Comunitat Valenciana, està dins de la llegalitat.

Be, tornant a lo d'adés, nos queda per contar un detall molt important; resulta que esta acadèmia, l'AVL que vosté presidix, té per objecte elaborar una normativa llingüística per al valencià partint d'aquelles bases ortogràfiques de 1932 provinents de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) de les quals féem referència més amunt i que no conseguiren evitar l'anarquia existent, sino mes be aumentar-la.

És a dir, tot lo contrari a les normes emeses per la RACV, a la que vosté pertany, les quals foren extensament consensuades.

La normativa llingüística creada per l'AVL recull amplament les característiques de la llengua catalana i , és necessari dir-ho, algunes de la valenciana, pero en la majoria dels casos reduint-les a formes coloquials o dialectals, recomanant l'us de les forasteres.

Açò té unes conseqüències molt greus. En primer lloc perque no està fent-se lo que dictamina la llei 4/1983 de 23 de Novembre, en relació a la “defensa del patrimoni cultural de la nostra Comunitat Autònoma i de manera especial en la recuperació del valencià, definit com a llengua històrica i pròpia del nostre poble”.

En segon lloc, és socialment innegable el gran malestar i rebuig que provoca esta nova llengua que s'ha creat des de l'AVL seguint la nova normativa feta. L'acadèmia que vosté presidix ha obligat a que se canvien els noms històrics i ben documentats de molts pobles, per haver de seguir eixa normativa ortogràfica que ve imposta des de atres territoris. Parle de pobles com ara Alboraya, Foyos, Alberich, Albuixech, Alcoy, Chirivella, Bechí, Chert i moltíssims més, aplegant fins i tot, a haver d'escriure València, en lloc de Valéncia, perque aixina s'escriu i pronuncia en Catalunya.

En la nostra televisió autonòmica és difícil escoltar valencià. Només quan se fan entrevistes a la gent i no quan escoltem als presentadors, periodistes i locutors. L'explicació és senzilla: el poble valencià no té l'obligació de seguir els dictats llingüístics de l'AVL.

Podríem posar molts més eixemples pero n'hi ha u de vital importància: quin pare no s'ha vist incapaç d'ajudar als seus fill a fer els deures o a estudiar perque els llibres de text, documents, eixercicis, etc. estan redactats en una llengua que ampra formes i lèxic desconeguts i forasters?

A través de l'AVL, pero en diners de tots els valencians, se subvenciona a organismes i associacions que tenen per objecte la divulgació del català com ara la Fundació Escola Valenciana, Fundació Sambori, Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, Fundació Bromera, Associació d'Editors del País Valencià, etc.

Si tot açò ya és gros, no podem deixar-nos en el sac l'última actuació de la, per vosté presidida, AVL.

En l'artícul sèt de la llei per a la seua creació ( llei 7/1998 del 16 de setembre) en lo referent a les seus competències, diu:

en l'apartat d)

“Velar por el uso normal del valenciano y defender su denominación y entidad.”

i en l'apartat g)

“Las otras que, dentro del ámbito de sus competencias, le encarguen el Presidente de la Generalitat, las Cortes Valencianas o el Gobierno Valenciano”





En canvi, l'acadèmia que vosté presidix i davant de l'iniciativa parlamentaria encaminada a demanar a la RAE que li reconega al valencià la categoria de llengua que es parlada pels valencians, presenta una declaració institucional en les Corts en l'intenció de que és paralise la petició perque el valencià no és més que la llengua portada pels repobladors catalans.

Li recordem, En Ramón, que En Antonio Ubieto, al que vosté adorava i defenia en els seus estudis i conclusions, ya demostrà que esta idea de la repoblació era impossible degut a l'insignificant número de repobladors catalans.

Li preguem des de estes llínees que li diga al president del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Garrido, que el valencià no és lo que l'AVL diga que ha de ser, sino lo que és: la llengua històrica dels valencians.

Per acabar, cal preguntar-nos com pot estar vosté al càrrec de l'AVL i a l'hora ser acadèmic de número de la RACV.

Siga valent, En Ramón i tinga dignitat i coherència. No es pot estar a una cosa i a la contrària.

miércoles, 3 de julio de 2013

Manifest contra la declaració institucional de l´AVL

Les entitats firmants d´este escrit volem manifestar el més absolut malestar, desacort i sentiment d´agravi en la declaració institucional emesa per l´Acadèmia Valenciana de la Llengua per la qual esta entitat consultiva dependent de Presidència del Govern Valencià rebuja la proposició no de llei presentada pel Síndic del Grup Parlamentari del Partit Popular, En Jorge Bellver, el passat 13 de juny, relativa a l’orige del valencià i al canvi de definició de la llengua pròpia en el diccionari de la RAE.

Sobre l´orige del valencià, mos pareix una necetat indigna d´un ent normatiu ignorar el sediment íber, no a soles cultural sino també llingüístic, del qual el mateix Manuel Sanchís Guarner, res sospitós de “secessioniste”, fa menció en la seua obra “La llengua dels valencians” al aludir al particular sistema vocàlic del valencià, que es caracterisa per les é tancades provinents de la e llarga llatina, i les àtones a, e, o, u pronunciades distintament; un sistema vocàlic per cert no compartit en absolut en la totalitat dels suposts “territoris de parla catalana”.

L´AVL aboga clarament per la defensa de la “teoria de la reconquesta” propugnada i elevada a la categoria de dogma de fe pel nacionalisme català. No hi ha més proves ni documents històrics a favor d´eixa teoria que de la teoria que defén l´existència del “romanç valencià prejaumí”. Esta teoria, argumentada per eminents erudits i estudiosos, no a soles valencians, com per eixemple Ampar Cabanes, Antonio Ubieto o Leopoldo Peñarroja, ha demostrat basant-se en l´estudi dels “llibres de repartiment” i “llibres d´avehinament” que els repobladors d´orige català no superaven ni el 5% del total, per lo qual la teoría de la reconquesta queda invalidada i reduïda a una mera elucubració interessada per part dels prócers de l´expansionisme catalaniste. Per cert, quan parlem d´Antonio Ubieto, mos referim al mateix Ubieto al qual el sr. Ramon Ferrer adorava i del qual defenia els seus estudis i conclusions al demostrar l´impossibilitat de la “teoría de la reconquista”, deguda a l´insignificància del número de repobladors catalans.

La teoria a la qual s´acollix l´AVL i tot el catalanisme en general ignora i ridiculisa l´existència de documents històrics valencians prejaumins, des del sigle X al XIII, com els incómodes “Epistolare Valentinum” o “Les Planchs de San Esteve”, les molestes harges mossàraps habituals en les obres amoroses dels poetes musulmans, la “Bíblia Parva” de Sant Pere Pasqual, o el fet de que Jaume I ordenara arromançar en “linguam planam” la “Costum Valenciana” i els “Furs Valencians” per a facilitar la seua inteligibilitat als ciutadans. Pero la història és molt cabuda, sr. Ferrer i restant d´estòmecs agraïts del pancatalanisme, i la veritat sempre acaba per surar.

Fa falta traure de nou a la llum l´acta del XVI Congrés Internacional de Llingüística i Filologia Romàniques celebrat en Palma de Mallorca en abril de 1980, a on els agents del pancatalanisme tractaren de fer l´envolvent als romanistes assitents, fent-los firmar un manifest a favor de la catalanitat del mallorquí i el valencià, i que fon rebujada per 723 filòlecs dels 830 presents. El mateix acadèmic de la RAE Rodríguez Adrados ha declarat recentment haver segut víctima d´aquell intent desesperat de dotar de cientifisme a una unitat llingüística basada en la força de la manipulació, i per supost els interessos econòmics i polítics del nacionalisme català i els mercenaris paniaiguats que, com els “acadèmics” de l´AVL, viuen a la soca de la mamella catalanista.

És de rebut recordar ara el motiu de la creació de l´AVL: una de les condicions principals que la CiU de Jordi Pujol exigí al PP de José María Aznar per a facilitar el pacte de govern que permití la governabilitat d´Espanya en la llegislatura 1996-2000. ¿És l´AVL un ent que respon a una necessitat cultural del poble valencià, o és més be un ent polític que respon a l´hipoteca electoral d´un PP que utilisà l´idioma valencià com a preu polític? Una hipoteca que, en la nostra opinió, mos ha eixit cultural, identitària i econòmicament molt cara als valencians, i que ya està més que pagada. Qui vullga entendre, que entenga.

En quant a l´AVL en sí, hem de dir que és l´única acadèmia llingüística d´Espanya que remunera als seus membres (en el restant d´acadèmies, la pertenència és un honor, no un treball remunerat), que es financia íntegrament en diners públics (prop de 50 millons d´euros és el cost acumulat de l´entitat des de la seua creació), que en lloc de descriure i replegar l´ús que es fa de la llengua, impon un model llingüístic en el que els valencians no s´identifiquen, i que subvenciona generosament a entitats de tall pancatalanista i cianofòbic com Escola Valenciana o Acció Cultural del País Valencià.

Pero encara podem dir més coses sobre esta entitat: ¿saben l´opinió pública i els poders polítics que l´AVL contradiu manifestament el preàmbul de la seua pròpia Llei de Creació?: “les seues funcions són les de determinar i elaborar, en el seu cas, la normativa llingüística de l´idioma valencià, aixina com velar pel valencià ¿partint de la tradició lexicogràfica, lliterària, i la realitat llingüística genuïna valenciana?”. La normativa de l´AVL no partix de la tradició ni de la realitat llingüística valenciana, sino dels dictats de l´Institut d´Estudis Catalans i d´unes bases ortogràfiques sense llegitimitat, firmades en Castelló en 1932 de forma unilateral per algunes associacions i particulars.


L´AVL, en l'artícul 7 de la llei per a la seua creació ( Llei 7/1998 del 16 de setembre) en lo referent a les seus competències, diu en l'apartat d: “Velar por el uso normal del valenciano y defender su denominación y entidad”. I en l'apartat g: “Las otras que, dentro del ámbito de sus competencias, le encarguen el Presidente de la Generalitat, las Cortes Valencianas o el Gobierno Valenciano”. En acabant, es despenja en allò de la doble denominación “valencià – català” i defen que el valencià és producte de la repoblación catalana en el sigle XIII.


L´AVL no és més que un òrgan consultiu autonòmic, no pot impondre els seus criteris a la Càmara Autonòmica, de ranc superior i directament procedent de la sobirania popular.

Per totes les raons expostes, demanem al govern valencià del Partit Popular:

1.  Que l´AVL deixe de rebre dotació presupostària anual a càrrec de les boljaques dels valencians.

2. Que els acadèmics de l´AVL que pertanyen alhora a l´IEC siguen fulminantment cesats en les seues funcions dins de l´entitat, reduïnt d´esta manera el seu número.

3. Que la condició d´acadèmic siga un honor, no un treball remunerat.

4. Que el govern valencià encarregue a l´AVL un nou dictamen en el qual quede patent i explícita la singularitat de la llengua valenciana i la seua independència d´atres llengües.

5. Que continúe avant en la petició a la RAE per a corregir la definició de valencià.


ENTITATS QUE SUBSCRIUEN ESTE MANIFEST:

CÍRCUL CÍVIC VALENCIÀ
JUNTS FRONT A L´AVL
PLATAFORMA VALENCIANISTA
RENAIXENÇA VALENCIANISTA

PER FAVOR, COMUNIQUEU LA VOSTRA ADHESIÓ AL MANIFEST PER E-MAIL A prensaccv@gmail.com