Searching...
domingo, 10 de noviembre de 2013

24 anys de Canal 9

El tancament de RTVV deixa un sabor agredolç en la boca. Lo que hagué de ser un mig de comunicació plural, pròxim, en el que els valencians es sentiren identificats, en llengua valenciana, i tenint com a eix principal la difusió de la cultura i identitat valencianes, mai ho fon.

Aixina NO.
Molt al contrari, RTVV ha segut durant 24 anys l´altaveu mijàtic del govern de tanda, l´agència de colocació d´amics i familiars dels membres del consell d´administració, prèvia exhibició del carnet polític o sindical, i un pou sense fons alhora de generar continguts cada vegada de menys interés general i calitat, lo que ha redundat en audiències patètiques.

En matèria cultural i llingüística, la funció principal de RTVV, la de difondre llengua i cultura valencianes, mai, en els seus 24 anys de vida, l´ha desenrollat. Molt al contrari, el "nosaltrisme" ha campat per l´ent públic des de la seua fundació, lo que ha provocat que cada vegada més valencians, farts de tindre que fer un esforç de comprensió per a entendre al 100% els continguts propis de la casa, canvien de canal i donen l´esquena a lo que naixqué en la vocació de ser "la nostra televisió". Canal 9 s´ha convertit en "la seva" televisió, la tele dels normaliTZadors.

En matèria de continguts informatius, l´informació sesgada, parcial, manipulada i dictada pel govern de tanda ha segut norma de l´ent. Clamorosa arribà a ser la situació durant el temps en que Francisco Camps presidí la Generalitat. Un bon motiu per a elegir canals prou més objetius i plurals.

En matèria de cantitat de treballadors, els 1.700 treballadors de RTVV, una plantilla superior a la suma de les de A3, T5 i Cuatro, tres cadenes nacionals, juntes, ha resultat del tot insostenible i injustificable. Alguns d´ells, segons s´ha publicat en determinats mijos de comunicació, anàven a firmar la nòmina una vegada al mes.


I clar, en unes circunstàncies com les expostes, lo més normal és que el deute de l´entitat creixca, i creixca... fins als 1.300 millons d´euros de forat que hui patix RTVV.


Recapitulem: baixes audiències, dificultat d´inteligibilitat dels continguts per part dels televidents, desconexió ideològica i cultural en continguts sesgats i/o de baixa calitat, plantilla sobredimensionada a causa de l´enchufisme i el nepotisme polític, un deute creixent, i uns sindicats de treballadors teledirigits per l´equerra més reaccionària i inflexible.


Cartells sindicals en català

Estelades, sempre presents

Partit Comunista ¿dels països catalans?

Autèntica reivindicació dels que ara demanen C9

L´ERO de RTVV propost pel govern valencià fon, en més o menys acert, sempre discutible, una proposta per a fer viable l´entitat pública. Pero estos sindicats del "tot o res" han elegit el "res": fer recurs judicial de l´ERO i que fora la justicia qui obligara a la Generalitat a readmetre a tots els treballadors despedits. I eixa readmissió massiva per força de llei ha segut la puntilla final de RTVV.



Felicitem la decisió, dura i complicada, pero responsable, del Consell d´Alberto Fabra, de decidir el tancament de RTVV: les arques públiques valencianes no poden fer-se càrrec ya d´este llastre. En els temps dels retalls en sanitat, educació i atres servicis públics, lo més prescindible per al ciutadà valencià, junt als assesors, els coches oficials, els alts càrrecs en tarjeta de crèdit o els iPhones i iPads dels diputats, és una televisió pública que no veu ningú i a ningú beneficia.

També som sensibles a la situació dels treballadors. Per això volem posar damunt de la taula una alternativa: constituir una cooperativa de treball associat entre tots els treballadors de l´ent i fer-se càrrec de RTVV; és dir: "comprar" l´entitat i gestionar els seus propis llocs de treball. També seria ésta una bona forma d´entendre que gestionar una empresa privada és molt més complicat que posar el perol tots els anys i fundir-se els presuposts en produïr continguts sense trellat o en delegar eixos continguts a productores "amigues".

Sobre la manifestació d´ahir per la vesprada, per a Círcul Cívic queda patent que no existix unanimitat social sobre la conveniència d´una RTVV que s´ha mostrat inviable econòmicament i que mai ha representat com calia a la societat valenciana. Els manifestants d´ahir no reivindicaven "una televisió pública, plural, en valencià, en un presupost raonable i una plantilla sostenible". La realitat de les seues reivindicacions és un atra: "una televisió pública deficitària, que mantinga una plantilla sobredimensionada de 1.700 treballadors, en presuposts inasumibles, i en català".

En declaracions del nostre president, Fernando Chiva, al diari Valencia News: "CCV 
no jugó ayer ni va a jugar nunca a engrosar la foto de los partidos y sindicatos de la estelada, el país valencià y el "gairebé", que llevan 24 años erosionando el valenciano, haciendo mofa y vacío del valencianismo político y sociocultural, agradeciendo con su silencio y manipulación informativa su privilegiada posición de empleados públicos, enchufados y liberados, y esquilmando los bolsillos del ciudadano para favorecer a todo el entramado de empresas audiovisuales catalanistas que ha vivido todos estos años amorrado a la teta del ente público". "Desde Círcul Cívic invitamos a la sociedad civil valenciana en general, y en especial a la burguesía y empresariado más comprometido con la puesta en valor real de la cultura, las tradiciones, la lengua, la identidad, el folclore y los sectores productivos tradicionalmente propios, a configurar una propuesta seria de televisión regional, en la que la inmensa mayoría de los valencianos se puedan sentir plenamente identificados. Esta sería una gran aportación a la sociedad y una magnífica expresión del compromiso con lo propio".


0 comentarios:

 
Back to top!